Massada

Massada

Massada heeft een bijzondere plaats in het Nederlandse muziekgebeuren. Oprichter Johnny Manuhutu legde in de 70-er jaren de basis van de band die grotendeels uit Molukse muzikanten bestaat.

Massada is voor een belangrijk deel bepalend geweest voor de introductie van een geheel nieuwe sound in Nederland Massada was pionier/ trendsetter en grossier op het gebied van gebruik van uitgebreide percussie instrumentarium binnen een band of groepsgebeuren en hun muziekstijl veel navolging verkrijgt van bands binnen Nederland.

Percussionist Nippy Noya maakte o.a. deel uit van de befaamde percussionisten line-up die in de loop der jaren door Massada naar voren zijn gebracht. En hij komt ook mee naar dit optreden in Manifesto!

Door hun spectaculaire optredens en de lovende kritieken in delen van Europa en Azië maakte de band hun live reputatie waar.

De muziek wordt door de groep zelf als Latin Rock / Percussion Rock betiteld.

Massada speelt uitsluitend eigen composities:

Citaat bij de uitreiking van de Conamus zilveren Harp – een belangrijke en zeer prestigieuze onderscheiding in Nederland voor jonge scheppende muzikanten – schrijft in haar jury rapport:

Wat zij brengen is geen kopie van buitenlandse voorgangers maar de muziek is gebaseerd op de Molukse moedercultuur en een combinatie van Westerse muziekinstrumenten, techniek, Zuid-Amerikaanse ritmes en oosters temperament.

Kwaliteit staat voorop.  Bron: Algemeen dagblad

Een bijzonder gegeven is het nummer 1 hit Sajang E, gecomponeerd door Johnny Manuhutu en gitarist Rudy de Queljoe.

Sajang E is het enige Maleis/ Indonesisch getinte nummer dat in Nederland en o.a. in Duitsland en België ooit de hitladders heeft mogen betreden.

Massada heeft tevens muzikale erkenning verkregen door het uitbrengen van 6 albums/LP’s:

– Astaganaga

– Pukul Tifa

– Pusaka

– Massada Live

– Baru

– Massada 25 Years  (Live DVD)

BARONDA

Begin maart 2018 zal in het kader van 40 jaar Massada de officiële release van de nieuwe M40 years live CD/DVD met de titel Baronda op swingende wijze worden gelanceerd.

 

Delen:

About the Author

rfwbs-slide