Food drop voor voedselbank Hoorn – 03 05 Ferocious Dog

Bij deze roepen de bandleden van de Britse folkpunk band Ferocious Dog alle bezoekers van hun Nederlandse concerten op om zoveel mogelijk voedsel mee te nemen om te doneren aan de lokale voedselbanken of daklozen organisaties tijdens hun concerten.

Waarom doen ze dit?

Ken Bonsall, de zanger van de band, en zijn vrouw Karen, raakten betrokken bij het helpen van daklozen in hun eigen stad Mansfield, nadat hun zoon, Lee Bonsall, in maart 2012 zelfmoord pleegde als gevolg van Post Traumatische Stress Stoornis. Dit liep hij op toen hij als militair in Afghanistan zijn beste vriend verloor tijdens een aanval. Zij ontdekten dat veel militaire veteranen die terugkwamen met PTSS, niet goed geholpen werden en uiteindelijk vaak dakloos werden.
Ken en zijn vrouw raakten betrokken bij een lokale ‘Army Veterans Charity’, genaamd Joint Force Alliance. Ze hielpen mee met het uitdelen van voedsel aan de daklozen tijdens Kerst op het marktplein van de stad. Heel veel mensen, waaronder veel Hell Hounds, zoals de fans van Ferocious Dog genoemd worden, hielpen mee door het doneren van voedsel en kleding. Dit leverde zelfs zoveel op dat Ken en Karen ook de daklozen in het naburige Nottingham en Derby konden helpen. Dit inspireerde hen om samen te gaan werken met de lokale daklozen hulporganisatie ‘Framework’ in Mansfield en Nottingham.
Toen Ferocious Dog in een uitverkocht ROCK CITY in Nottingham speelden, eind 2015, werden alle bezoekers gevraagd om die avond voedsel mee te nemen als donatie voor deze hulporganisatie. En zo was de eerste Ferocious Dog Food Drop geboren. Een maand later, tijdens Dogfest, hun eigen festival, deden ze het weer en het was weer een groot succes. Het plan was om dit ook weer te doen tijdens de laatste 3 concerten van hun voorjaarstour in 2017 (The Red Tour) in Nottingham, maar ze besloten de kans te grijpen om in elke stad waar ze zouden spelen tijdens deze Red Tour, de lokale daklozen organisaties en/of lokale voedselbank te helpen. Inmiddels is de Food Drop een vast onderdeel van alle concerten tijdens elke tour sinds deze Red Tour. Ken zegt zelf “de mensen die zelf het minst hebben, geven het meest tijdens deze Food Drops en dat maakt erg veel indruk”.

 

Omdat Ferocious Dog ook erg graag in Nederland speelt, en van Nederland is gaan houden, willen we deze Food Drops ook graag organiseren tijdens hun concerten in Nederland, voor de lokale voedselbank of daklozenorganisatie van de plaats waar ze op dat moment spelen.

De Nederlandse voedselbanken hebben aangegeven dat ze vooral de volgende artikelen goed kunnen gebruiken; Koffie, groenten in blik, thee, pasta saus, pasta, zonnebloemolie, waspoeder en toilet artikelen, zoals tandpasta, tandenborstels, maandverband, scheermesjes etc.. Dit kan per voedselbank verschillen, maar zolang het maar om houdbare producten gaat, is het welkom. De meewerkende daklozenorganisaties zijn vooral blij met toilet artikelen.

Medewerkers van de lokale voedselbank of daklozenorganisatie zijn voor aanvang van het concert aanwezig om de donaties in ontvangst te nemen en, indien gewenst, meer uitleg te geven over het werk wat zij doen.

 

Over de band;
Blaffende honden bijten soms. De diagnostische symptomen van rabiës na een beet van Ferocious Dog zijn onder meer een snel oplopende lichaamstemperatuur; spierspanning; een explosieve aanmaak van endorfine-adrenaline-dopamine; zweten; tintelingen en dorst.

Met drie albums uit 2013, 2015 en 2017, twee live albums en twee acoustische albums op zak (plus een nieuw studio-album in de maak voor oktober 2018) wil deze rebelse band zieltjes winnen door de oldschool manier van werken: optreden, optreden, optreden. Ferocious Dog gaat voor the long run, niet voor de quick ca$h. Het werkt, want de zes folkpunkers kunnen zich verheugen in rap groeiende bezoekersaantallen in eigen land en daarbuiten.

Ferocious Dog onderscheidt zich in het folkpunk genre door een oprechte gedrevenheid en bevlogenheid die zowel op plaat als op de podiumplanken aanslaat door de vurige passie waarmee ze gebracht worden. Ja, ook Ferocious Dog kruist (Keltische) folk met punk met rock met reggae maar doen dat op zijn eigen furieuze manier, waarbij ze volgens eigen zeggen beïnvloed zijn door talloze bands waaronder (naast de eerder genoemde bands) Levellers, Stone Roses, The Dubliners, Rage Against The Machine, Carter USM, Bob Marley en The Specials.

In tijden van mondiale (extreme) verrechtsing biedt Ferocious Dog een welkom politiek tegenwicht. Deze zeskoppige Keltische folk-punkrockgroep observeert politieke en sociale misstanden met een kritische blik. Die dient als inspiratie voor maatschappelijk geëngageerde songteksten die prima passen bij broeierige punky folkrock in de lijn van The Clash, Dubliners, The Pogues en Dropkick Murphys. Ferocious Dog is hard op weg een gevestigde naam in het clubcircuit en op festivals te worden, mede dankzij hun vaste aanhang, de Hell Hounds, die zij zelf geen fans, maar familie noemen.

 

https://www.facebook.com/FerociousDog/?fref=ts

 

Delen:

About the Author

rfwbs-slide